Virginia State Capitol

Richmond, VA
Virginia State Capitol

The Virginia State Capitol building, first occupied in 1788, is one of the most significant and recognizable historic landmarks in the United States. The design of the earliest part of the structure was attributed to Thomas Jefferson. In addition to the replacement of all MEP systems, the project also included a new 15,000 sf underground visitor’s center and a new 800-ton central chiller. The chiller plant, which was located at the Old Richmond Library adjacent to the State Capitol, serves both the State House building as well as the Old State Library. All interior mechanical systems were replaced, as well as all electrical distribution, lighting, control, and life safety systems. Plumbing systems and toilet facilities were replaced to meet all current code and ADA requirements. In the event of utility power disruptions, extensive standby power was provided to allow for continued operation of the House and Senate Chambers, support areas, offices of the Governor, and the central chiller plant in addition to the requisite life safety loads. As in all historic restorations, Loring was charged with integrating all MEP components with the building’s interior design elements to meet the current and future needs of the building. The increased ventilation, power and extensive communications requirements for a state-of-the-art facility were integrated into the fabric of the historic interior, thus minimizing the visual impact of these systems.

Project Highlights
Project Type:

Historic

Infrastructure + Utilities

State

Scope:

180,000 sf

Renovation

Services:

MEP Engineering

Client/Owner:

Virginia Department of General Services

Architect/Designer:

Hillier Architecture

Awards:

Building Design and Construction, Reconstruction Award (2007), AIA New Jersey, Honor Award of Excellence in Architecture – Built Category for Design and Sustainability (2007), AIA Virginia Design Awards, Excellence in Architecture (2008), AIA Virginia, Award of Excellence (2008)

Project Gallery
Photo Credit(s): Martin Kraft CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Similar Projects